“Door de maatregelen die we nemen streven we naar een duurzame en toekomstgerichte huisvesting voor onze kopers, zowel op het vlak van materialen als op het vlak van energieverbruik”, zegt Jan Creemers, voorzitter van Landwaarts cvba en oud-burgemeester van Maaseik. “Door een slimmere en groenere aanpak dragen we als sociale huisvestingsmaatschappij ook bij aan de transitie naar een koolstofarme samenleving.”
Sinds 2021 moeten nieuwbouwwoningen in Vlaanderen het bijna-energieneutrale (BEN) niveau E-peil E30 halen. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Landwaarts gaat nu nog een stap verder.
“Wij zullen enkel nog sociale woningen bouwen met energiepeil E10. Dit is een stuk beter dan de wettelijke norm en zorgt ervoor dat het energieverbruik met 30% daalt ten opzichte van de huidige koopwoningen. Bovendien geeft het E-peil E10 de sociale koper een korting op de onroerende voorheffing van 100% gedurende de eerste vijf jaar”, legt Creemers uit.
Concreet zal de sociale huisvestingsmaatschappij elke nieuwbouwwoning voorzien van een individuele warmtepomp.
“Om maximaal rendement van deze warmtepomp te hebben, is het belangrijk dat er op lage temperatuur kan worden verwarmd. Daarom zal ook iedere woning uitgerust worden met vloerverwarming en een ventilatiesysteem dat het warmteverlies beperkt”, licht directeur Raymond Corstjens van Landwaarts toe. “Door de zonnepanelen zorgvuldig te oriënteren op het dak, kunnen we de opbrengsten zo veel mogelijk over de dag spreiden. Daardoor volstaan in de toekomst een achttal zonnepanelen, waar dit er nu meestal 12 tot 15 zijn.”
De 14 sociale koopwoningen in Groot Root in Maaseik zijn net klaar en in verkoop. “In de loop van dit jaar start ook de verkoop van 12 sociale koopwoningen in Dorperveld in Bocholt en 9 sociale koopwoningen in Meytersveld in Kinrooi. In de loop van 2023 zullen we wellicht ook starten met projecten in Hamont-Achel, Bocholt, Hechtel-Eksel, Pelt, Peer en Dilsen-Stokkem. Als alles goed gaat worden in deze gemeenten 73 sociale koopwoningen gerealiseerd”, zegt voorzitter Creemers.
Om een sociale koopwoning te kunnen kopen, moet de kandidaat-koper ingeschreven zijn op de wachtlijst en minstens 18 jaar zijn, geen eigendom hebben en een beperkt netto-belastbaar inkomen hebben van minstens 9.929 euro en niet meer dan 39.678 euro voor een alleenstaande en 59.510 euro voor koppels.
“Landwaarts is actief in 15 Limburgse gemeenten en heeft dus in elke gemeente een wachtlijst. Voor alle gemeenten samen tellen we vandaag 1.300 inschrijvingen, dat is niet gelijk aan het aantal kandidaat-kopers, omdat mensen zich ook op meerdere lijsten kunnen inschrijven. Er is dus nog een weg te gaan”, besluit directeur Corstjens.
tekst © Miranda Gijsen
foto © Karel Hemerijckx